Рецепта за кето лимонов сладкиш

in , , by Bludger Queen, неделя, март 07, 2021
Кой е казал, че при кето диетата не може да се хапват сладкиши? Може, разбира се! Е, не всякакви, но със сигурност дотолкова задоволителни, че да забравите, че сте на диета. Аз о-бо-жа-вам сладкото и не мога без него. Затова винаги експериментирам с различни кето глезотийки, които да укротят жаждата ми за захарни удоволствия.

Кето лимонов сладкиш

Кето лимонов сладкиш


ПРОДУКТИ

За тестото:
  • 5 яйца размер L (на стайна температура)
  • 3/4 чаша еритритол
  • 1/2 чаша разтопено масло (може и кокосово)
  • 2 чаши бадемово брашно
  • 1/4 чаша кокосово брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 2 пакетчета ванилия
  • 1/4 чаша пресен лимонов сок
  • няколко капки лимонена есенция (около 2-3), по желание
За топинга:
  • 200 гр. крема сирене Филаделфия (от 300-грамова опаковка)
  • 2 ч.л. мед
  • еритритол на вкус
  • лимонени стърготини

От тази смес се получават 10 парчета.

!Важна бележка! - Отбелязаните стойности за чаши и лъжици съм измерила с онези комплекtи тип cups/tbsp, tsp.

Кето лимонов сладкиш 2

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
  1. В дълбока купа разбийте (с миксер на ниска степен или ръчно с метална бъркалка) заедно яйцата, еритритола, маслото, лимоновия сок и есенцията. Не използвайте горещо масло! Всички продукти трябва да са с еднаква температура (стайна), за да не се образуват бучици. Ако все пак това се случи, не се притеснявайте. Просто сладкишът ще има по-гранулирана текстура.
  2. В отделна купа смесете и разбъркайте сухите съставки - двата вида брашно, ванилията и бакпулвера.
  3. Изсипете течната смес при сухата. Разбъркайте сместа със сладкарска лъжица (за поне 2 минути), като целта е кокосовото брашно да абсорбира течните съставки.
  4. Сложете хартия за печене в правоъгълна форма за кекс. Най-добре е да намазните хартията съвсем малко, за да сте сигурни, че няма да залепне кекса. Изсипете готовата смес във формата.
  5. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (на среден ред, с греене горе и долу, по възможност с включен вентилатор). След около 15-20 минути метнете лист за печене или алуминиево фолио върху сладкиша, колкото да покрие повърхността, а не като за запарка! Това се прави за да не се запече твърде много коричката. Намалете температурата на 160 градуса и продължете да печете за още 45 минути. Общото време на печене е около 1 час, но ако ви се струва твърде дълго, може да проверите консистенцията на сладкиша с дървена клечка. Тя трябва да излиза суха, с много малко трохи по нея.
  6. Оставете сладкиша да се охлади във формата си за 15 минути. След това го извадете от формата (помагайки си с хартията за печене) и го оставете на решетка, за да изстине напълно. Аз използвах решетката от фурната, която успя да се охлади навреме.
Кето лимонов сладкиш 3

Не бързайте с топинга. Сладкишът трябва да е напълно изстинал, за да преминете към тази последна стъпка. При мен отне около 3 часа, за да се охлади изцяло, а и го бях оставила близо до открехнат прозорец, за да ускоря процеса. 
  1. Преминете към направата на топинга едва когато сладкишът е напълно изстинал. В дълбока купа смесете крема сиренето и меда, както и 1 ч.л. еритритол. Съветът ми е първо да тествате с 1/2 ч.л. еритритол и 1 ч.л. мед, за да прецените колко сладък искате да бъде топинга. Аз разбих сместа за няколко секунди с миксер, на най-ниска степен, колкото да се смесят съставките изцяло. Този вариант е най-бърз, но ако не разполагате с миксер, може да използвате метална бъркалка. Тествайте на сладост топинга и коригирайте при нужда. Ако е станал твърде сладък, може да спасите сместа като добавите още крема сирене.
  2. Разнесете топинга върху сладкиша и поръсете с лимоновите стърготини. Съветвам ви да го оставите да престои в хладилник и да консумирате на следващия ден, тъй като по този начин сладкишът става много по-сочен и вкусен.
Лимоновият сладкиш е един от любимите ми десерти, редом с поничките и палачинките. Затова беше важно да успея в това кето начинание. Изключително съм щастлива, че и на моя приятел се хареса този кето сладкиш. Даже не можа да повярва, че е здравословен! Убедена съм, че дори и да не сте на кето диета, ще се влюбите в тази рецепта!

*    *    *
Бъдете живи и здрави!
-Т.
SHARE 0 comments

Add your comment

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS