Позитивната страна на карантината

in , by Bludger Queen, събота, март 21, 2020

Привет, мили читатели!

Тъй като на мен вече ми се повдига от целия негативизъм, идващ от върлуващия вирус и малоумието на някои индивиди, реших да направя една равносметка за себе си. Стигнах до извода, че някак си съумявам да се съхраня психически (поне в повечето ситуации) и не се оставям на масовата истерия и паника да ме завземе.

Също така, осъзнах, че тази така омразна за много хора карантина може да донесе много позитиви. Изненадващо, но факт! Направих една равносметка за себе си, защото забелезях положителна промяна в ежедневието си в последната една седмица. Реших да споделя с вас няколко позитивни неща, които малко или много свързвам с прекараното време вкъщи.

  • Работата от вкъщи се оказа по-ползотворна, отколкото в офиса. Чувствам се по-продуктивна. В началото си казах, че може би е заради липсата на кафе паузи с колежките, които до някаква степен отвличат вниманието, но пък в момента двамата с приятеля ми работим от вкъщи и също си правим кафе паузи, говорим си и нямаме проблем с концентрацията. В крайна сметка, достигнах до извода, че всичко се дължи на промяната в обстановката.
  • Все още не съм се отказала от Кето диетата и се чувствам страхотно! Днес кантарът показа 63 кг. (свалила съм общо 9 кг. от декември насам). Тотално игнорирам коментари от типа "Ама в момента сме в криза, не може да си капризна при пазаруване на храна! ДЪРЖАВАТА Е В ДЕФИЦИТ!" Важно е да не позволяваме на паниката да ни обхване!
  • По-ефикасно да разпределям времето си. Преди и цял ден свободен да имах, се въртях като муха без глава. Сега всичко изведнъж ми се разпредели и в един ден отмятам повече задачи, отколкото съм могла преди. А и освен това, съумявам да намирам повече време за себе си!
  • Престраших се да изляза от зоната на комфорта и се записах на курс по Корейски език. Онлайн. Ще ми се наложи да говоря с непознати за мен хора през Google hangouts и съм на тръни постоянното безпокойство в главата ми, но тъй като съм заредена с енергия заради продуктивността, която изпитвам тази седмица - това ми дава сили и нямам търпение да започна!
  • Всеки ден си отправям предизвикателство - да сготвя нещо ново, да прочета N-брой страници от книга, да пробвам туториъл в ютюб, и т.н. Преди ми беше трудно да се накарам да правя тези неща, дори и да имах свободното време. А интересното е, че сега не го правя от скука. В нито един момент от карантината не съм се почувствала отегчена. Наистина не мога да си го обясня.
  • Започнах ритуал, състоящ се в попълването на 3 тефтера - булет журнал, мини скечбук за сутрешно кафе (този от снимката в поста), както и креативен дневник. За мини скечбука отделям 5-10 минутки, като използвам времето за сутрешното кафе. В него си надрасвам набързо скица на чашката, от която пия, както и отбелязвам някакви неща от деня. Креативният дневник е като нормален дневник, но с няколко задължителни неща. В него се стремя да отбелязвам 4 позитивни неща от деня си, лимитирам писанията си в една страница на ден, без да изливам мрънкания, а да вписвам неща, които са ме впечатлили. Общо взето, GOOD VIBES ONLY дневник + МНОГО СТИКЕРИ, ТИКСО И УКРАСКИ.

Фактът, че започнах отново да пиша в блога, сам по себе си показва, че тази карантина може да е и благоприятна за човека. Всичко зависи от гледната точка. 

От изключителна важност е да не позволяваме на фрапиращите новини да ни спират да живеем. Не казвам да спрете да гледате телевизия изцяло. Напротив. Важно е да се информираме и да следим промените, наложени от властта, за да съумеем да се справим с епидемията. 

Това, което НЕ трябва да правим, е да се фиксираме само върху негативното. Оповестиха, че 87% от болните в Китай са оздравели. Това се чу само веднъж през последните дни. САМО ВЕДНЪЖ. Нека обръщаме повече внимание на факта, че спазването на карантината има ефект. Да, има смъртни случаи. НО! Броят на оздравелите е МНОГО по-голям и расте ежедневно!

Хора, рано или късно тази пандемия ще отмине. От нас зависи колко бързо ще стане това. Спазвайте карантината, стойте си вкъщи, не се паникьосвайте и не се презапасявайте със стоки в промишлени количества. 

И най-важното от всичко - бъдете креативни! Ежедневието ни рязко се промени, но това не означава, че трябва да спрем да живеем. Не е като да няма занимания, с които да се развличаме вкъщи. В крайна сметка, правим го за благото на всички ни.

*   *   *
Бъдете живи и здрави!
-Т.
SHARE 2 comments

Add your comment

  1. Чудесно е, че успяваш да запазиш доброто настроение и да си продуктивна, без да се насилваш! Установих, че спазването на обичайната ми рутина, но вкъщи, ми помага да се чувствам по-добре ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оо! Много се радвам да го чуя! Хората все казват, че най-важното е да сме живи и здрави. Това е така, но освен за телесното си здраве трябва да се погрижим и за менталното си такова. Прекрасно е, че въпреки извънредната ситуация ти си съумяла да се съхраниш и да поддържаш добро настроение. Прегръщам те силно! <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

      Изтриване

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS