Рецепта за домашно суши (Hosomaki sushi)

in , by Bludger Queen, понеделник, януари 14, 2019
"Три за щастие!", както му се вика. Имах два неуспешни опита с направата на домашно Хосомаки суши. При първия, оризът се получи преварен и хрупкав, а при втория опит беше съвсееем леко хрупкав на места, но пък достатъчно сготвен, за да пристъпя към следващите стъпки. В крайна сметка сушито се изяде, но не можах да се примиря, че оризът не е перфектен. Повторението е майка на знанието! Завлякох мъжо ми към най-близкия супермаркет, предлагащ азиатски продукти, купихме друг вид ориз, водорасли Нори и започнахме подготовка за трети суши опит.

В началото бях доста объркана относно овкусяването на ориза с оцет, захар и сол. Тази смес придава един доста кисел вкус, който не мисля, че е окей. Изчетох доста статии в интернет, повечето от които чуждестранни. Навсякъде в рецептата слагат суши смес, която може да се намери и като готова такава, вместо човек да се мъчи с правилното съотношение оризов оцет:захар:сол. Мъчно издирих оризов оцет, но пък бях решена да е както по реда си за първите ми опити за домашно суши. Мога да ви кажа, че може и напълно да пропуснете тази стъпка. Така направих аз за този ми успешен опит. При следващото готвене ще тествам как е вкусът на ориза с малко олио от сусам. В някои чуждестранни рецепти препоръчват това като алтернативен вариант за овкусяване. Определено е любопитно.

Нека ви разкажа за може би най-важната съставка - ориза. Аз съм изпълнителен човек и следвам стриктно указанията на всяка опаковка. Но за жалост, не всяка една е коректна. Единствено на марката House of Asia ми се получи перфектния суши ориз. Тя е с черна опаковка от 500 гр. Намерих я в Билла, заедно с листовете от морски водорасли Нори. Сварих всичкия ориз, като за тези 40 броя суши хапки използвах маааалко повече от половината на тази смес. 

Ето ги и моите напътствия при готвенето на ориза: 
  1. Преди да се използва, оризът се измива добре със студена вода и се остава да се изцеди добре за около 30 минути. 
  2. Съотношението ориз и вода е 1:1. 
  3. Слагате ориза в студената вода и оставяте на котлона, без капак, докато заври. //Моят котлон е с 10 степени на температурата, като за ориза избрах 6. Разбърках го само веднъж, малко преди да заври, колкото да не залепне на дъното.// 
  4. След като достигне точката на варене, захлупете с капак и намалете температурата. //Аз намалих на 4.// Оставете ориза да се вари за 10 минути. 
  5. След това, изключете котлона и оставете да постои още 10-15 минути. 
  6. Извадете ориза да се доохлади в неметален съд, с помощта на неметална лъжица. //Дори и да остане залепнал ориз по дъното на тенджерата, не се притеснявайте. Оберете доколкото е възможно останалите незалепнали зрънца.//
  7. Ако след навиването на сушито ви остане излишен ориз, може да го затворите в купа и съхраните в хладилник, като препоръчвам да се консумира в кратък период.


Аз все забравям да си купя бамбукова постелка за лесно навиване на суши. Но открих този трик с домакинско фолио, което също върши чудесна работа. Увих дървената си дъска с фолиото, като отрязах и отделно парче, което играе ролята на бамбуковата постелка. Листът Нори се поставя с лъскава страна отдолу. Оризът се поставя върху грапавата част. Подгответе си малка купичка с вода наблизо, в която да си топите пръстите, защото оризът много гадно залепва. Не се притеснявайте да намачкате ориза върху листа от водорасли. Някои зрънца съвсем ще се разкашкат, което е нормално. Разпределете всяко зрънце чрез притискване във всички посоки, така че да се получи нещо като на снимката. Оставете 1-2 пръста празно пространство в най-горната част.

По желание, може да сложите крема сирене "Филаделфия". 2/3 опаковка ми стигна за 40 броя суши. Аз съм щедра с крема сиренето, защото е едно от малкото неща, които не влияят на алергията ми към млечни продукти. ГМО работа, ако ме питате мен. Хахаха.

Над слоя "Филаделфия" може да сложите рулца от раци. При мен се побраха по 2 рулца. На снимката са 3 панирани скаридки на VICI, с които реших да експериментирам. Те бяха извити, та изрязах краищата им, за да ги подравня. Под тях и върху крема сиренето сложих тънки резени краставица. Сърцевината на краставицата ми се стори твърде водниста и мека, та си я хапнах за сила, докато работих усърдно над сушито.

И така, пристъпваме към навиването. Просто повдигате долния край на фолиото и навивате напред, като притискате и оформяте стегнатата форма на рулото. Внимателно издърпайте найлона, преди да сте го мушнали навътре в рулото. Не се притеснявайте, ако залепне за листа Нори. Прихванете с пръсти и след като махнете фолиото, отново придайте хубава стегната форма на рулото. Намокрете леко този празен край, който оставихте предварително, за да може да се затвори добре сушито. Оставете за 10-15 секунди да затвърди формата си, преди да посегнете към ножа.

При мен краищата не се получават перфектно запълнени, та внимателно изрязвам този участък от около половин сантиметър в двата края. Получените парчета варират между 7 и 9 броя.

Рецептата:

  • 1 пакет суши ориз House of Asia 500 гр. (за 40 бройки е нужен около 300 гр. ориз);
  • 1 пакет водорасли Нори за суши House of Asia;
  • 1 опаковка крема сирене Филаделфия (отнема около 2/3 от продукта);
  • 1 опаковка с 8 бр. рулца от раци;
  • 1 опаковка панирани скариди VICI (изпекох ги за 15 минути при 200 градуса, в предварително загрята фурна);
  • 1 краставица (обелена и нарязана на 2 половини, с махната сърцевина и на тънки лентички).
Сушито се сервира с купичка соев сос. Уасабито и джинджифилът, които са добавени към сушито в ресторантите, не са задължителни. В моя случай, аз просто забравих да си купя, но ми беше вкусно и без тях.

********

А вие правили ли сте си домашно суши? Отне ли ви толкова усилия да сготвите перфектния ориз? Ако решите да изпробвате моята рецепта, ще се радвам да чуя вашия отзив. 


Благодаря, че четете моя блог!
Бъдете живи и здрави!
-Т.
SHARE 2 comments

Add your comment

  1. Колко тематично само! Аз се каня тези дни да се пробвам и аз да направя домашно суши и постът идва в точният момент :) И аз изчетох доста по тамата и изгледах много клипчета, но винаги е добре дошъл "истинският" опит и подробните стъпки за ориза, който си е основата на доброто суши. Благодаря ти за подробното описание и идеята с панираните скариди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм била полезна. :) Успех със сушито! Надявам се после да споделиш как се е получило. ^_^ xoxo

      Изтриване

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS