КАЛИГРАФИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ

in , , by Bludger Queen, сряда, октомври 05, 2016

Беше ми много трудно да реша с какви материали да започна, когато за първи път се сблъсках с изкуството на калиграфията. Има различни видове пера, перодръжки, особености на мастилото, хартията... изобщо, голяма главоблъсканица си беше. Затова реших да напиша този пост, в който да споделя с вас кои според мен са подходящите материали за един начинаещ.


1. Хартията - важно е да се използват гладки (негланцирани) листи, които да са ink-friendly, т.е. - да не прокървява мастилото при писане. Всякаква хартия, чиято повърхност е неравна, с видими влакна, е опасна за перцата, с които ще пишете, тъй като лесно могат да се запушат и наранят. Прекрасен вариант са продуктите на Rodia.


2. Перодръжката - когато избирате перодръжката си, тя трябва да е максимално удобна, тъй като при писане с перце се налага да прилагате натиск за вариациите на дебелината на линиите. Писането се извършва при точно определен ъгъл - 45 градуса, като при доста хора това може да е изморяващо и напрягащо на китката, ако не са свикнали да пишат така. Затова е за предпочитане основата на перодръжката да е от корк или гума за по-голямо удобство.


3. Перцето - много се спори за това кое перце е подходящо за начинаещ, но като че ли повечето мнения клонят към Nikko G, което дава добра вариация на линиите. Определено мога да кажа, че то беше идеалното стартово перо за мен. Трябваше ми доста време да свикна с контрола на натиска, за да може лесно да правя линиите с различна дебелина, но след като свикнах с него, си поръчах други видове, с които ми беше лесно да се спогодя, заради първоначалните упражнения. Изисква се много практика с това перце, но си заслужава усилието.


4. Мастилото - не може да се използва какво да е, тъй като лесно може да се задръсти каналчето за подаване на мастило при перцето. Най-подходящо за начинаещи е мастилото Sumi или India. Разликата е много малка. При Sumi има матов ефект, а при India има лек отблясък като при пластмаса. Има и бутиково мастило като например Windsor & Newton. Калиграфското мастило не е като това за писалки. Ако заредите писалката си с India мастило, то вие ще я запушите и то може би непоправимо.


5. Кутийка за съхранение на перца - след употреба, перцата задължително се почистват и се прибират на сухо място, където не може да се ударят или притиснат по погрешка. Ако огънете връхчето на перцето, то не може да се използва. Може да използвате малка метална кутийка от бонбонки за целта. 

*

За съжаление в България калиграфските инструменти не са широко разпространени. Виждала съм много некачествени такива, в някакви китайски магазини, с които не си заслужава да се пробвате. 

Лично аз поръчвам от Scribblers. Цените са добри, а доставката е сравнително бърза. Няма шанс да ви ги задържат на митницата, тъй като идват от Обединеното кралство. Но с тази Brexit ситуация, ще трябва да се преориентирам към друг доставчик, тъй като след време UK няма да е член на ЕС и ще задържат пратката, ако е на стойност над 30лв.

Но докато това се случи - поръчвайте смело! Аз лично смятам да се запася като за световно с консумативи от там.

*   *   *

-T.
SHARE 0 comments

Add your comment

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS