NOT YOUR STEREOTYPICAL GIRL

in , by Bludger Queen, неделя, февруари 16, 2014
СЕСИЯТА СВЪРШИИ!!! ЮППИИ!!!


И ето ме пак тук, с нов пост.

Насъбраха се доста драфтове, та реших един по един да ги публикувам. 
За първи път споделям публично по-лични неща. 
Тук целта ми не е да се изкарам жертва, нито пък да търся светлината на прожекторите. 
Написах с този пост с едничката цел да ви разсмея, защото нещата, които ще прочетете са меко казано - 
АБСУРДНИ.
(Постът може да ви се стори един вид като rant. Да си знаете.)


*   *   *
NOT YOUR STEREOTYPICAL GIRL



Според най-преобладаващите определения, ето няколко примера за това какво означава да си момиче или поне какво ОБЩЕСТВОТО си мисли, че означава...





1. В социален аспект

Пример: "Татяно, маа! Теб що не съм те виждала в бар КИФЛЬОН, маа?! Айде с нас, че на муцито мъжо май нещо изневерява..." (Сиреч, идвай да говорим зад гърба му...) 
И след запитване от моя страна защо, нали, двете неща са свързани, ми се отговаря троснато:
"Уф, маа, ти изобщо жена ли си, ква си?!"

Ъъъ, я пак?

Аз съм от хората, които никак не ги вълнува чуждите драми. Не мога да си представя да прекарам деня си по кафенетата, ожесточено спорейки "Ама сега Марийка е тръгнала с Гошко, не с Тонислав, мааа, Деницо!". *facepalm* Мен въобще не ме интересува, че Драган си е купил порше, 'щото е гъзар, нито пък още повече ме вълнува Иван, който си е платил изпита, 'щото той, нали, бил "фрашкан". 
Хора всякакви, простотии навсякъде. 
Не съдя тези, за които това е ежедневие, просто подчертавам, че аз лично НЕ го правя.  
[[А и също така не обичам, когато хора си лепят етикети... "Ти си зубър", "Ти си снобар", "Ти си мангал" и т.н. Според мен това е показател на едно, меко казано, низше човешко поведение.]]

Не смятам, че да си момиче непременно означава да ходиш по кафетата и да обсъждаш хората... Всеки човек е свободен да прави това, което си иска (стига то да не е в разрез със законите, упоменати в конституцията на Република България :D).

2. В личностен аспект

Пример: "Въъъй, Татяно, как може да харесваш футбол, маа?! Ти момиче ли си или ква си, а?"

Заради личните си предпочитания, бивам съдена за това КАК СЪМ МОГЛА ДА ПРЕДАМ ЖЕНСКОТО ОБЩЕСТВО. 
Срам и позор, Татяно! Как можа да минеш на страната на мъжете! Пфу! Господ ще те накаже! :D

Пример: "Татяна, вземи се в ръце малко, а? Ти си момиче, на колко години си вече даже, много ясно че няма да си намериш приятел... с твоите странности, вкус за филми и музика... казвам ти го като на приятелка, ти да не помислиш нещо... опитвам се да ти помогна."
[[Аха, дам, то затова и като "истинска приятелка" ме съдиш и се опитваш да ме промениш, според своите собствени разбирания... яко!]] "А, да не забравя, вземи качи някоя снимка във Фейсбук като хората... какво снимаш пейзажи и храна? Отиди в някоя тоалетна, там нали има огледала, опитай се да позираш... все някоя от 50-ти снимки, които ще направиш ще стане за профилна... така си е! Я вземи изхвърли постерите на Междузвездни войни, а? И спри да слушаш саундтрака на Хобит, смешно е! А пък ако спреш да споделяш цитати от книги, направо няма да имаш равна! За какво са ти книги, като текста от най-новата песен на Андреа е толкова проницателна и поучителна! О, да не пропусна и най-новият хитов филм 159НЕЩОСИ, ти що не го гледаш? Ти май харесваш само неизвестни неща, а? Лошоо, Татяна, лошоо! За какво може да си говориш с хората? Пробвай нещо, което всички харесват... може и да станеш и ти човек..."

Татянооо, Татяно, виж се, Татяно, чак и приятелките ти почнаха същата песен. 
Може би пък имат право? Щом толкова хора ти го казват, значи е вярно...

ПФФФТ, ДА БЕ! :D

3. Физически/естетически аспект

Пример: "Здрастиии! Как изкара уикенда? Ние се разбихме в бара снощи! Ти къде беше?"
И след като отговоря с нещо от сорта на "Ходих до Хеликон, изчистих си стаята, ходих да снимам в парка, четох до късно, изгледах цял сезон на Game of Thrones и т.н." се почва:
"Олее, как изобщо можеш да си губиш времето с такива работи... не мога да си се представя да пилея уикенда си така... знаеш ли за това време аз колко неща щях да свърша? Що не дойдеш с нас на педикюр, може да ти дадем няколко съвета за косата ти и по-по грим, та да те завлачим с нас, че Иво прави купон у тях?"

Нямам нищо против излизането по купони, разкрасителни процедури и прочее... Но когато всичко това е с цел изкачване на "по-високо" стъпало в социалната пирамида или пък за да угодя на прищевките и точно определените виждания за това какво е приемливо и какво не е според хората... съм аут! В РУСИЯ СЪМ, В РУСИЯ СЪМ! :D 
Просто не съм от хората, за които социалният статут и външният вид са всичко. Имам си собствени предпочитания за своята визия, както и за това как и с кого да прекарам уикенда си, в случая. Това, че на Драганка, виждате ли, не й се нравил моят личен житейски избор, изооообщо не може да ме развълнува. Още по-малко пък, когато въпросната Драганка се опитва да спори с мен ама защо, нали, съм била такова НЕмомиче... *въздъъъх* 
Правила съм опити да обясня с прости думи, че това си е моя позиция, но без резултат.
С глупав човек не може да излезеш на една глава... убеждавала съм се многократно. Тъй че просто им махам за сбогом и ги подминавам... времето, прекарано в безмислени разговори с тях, мога да го оползотворя с игра на Laser Tag с истинските ми приятели. (Ама тихо Драганка да не чуе, че ще дотича да ми разяснява как тази игра изобщо не е за истинските дами... щяла съм да се изпотя и в резултат на това, разбирате ли, гримът ми щял да стане ЛЕШ... :x )

Списъкът с такива примери е дълъг, но мисля че схванахте основната идея, така че ще я карам по същество.

Аз ама никак не се влияя от такива коментари. Всъщност, даже им се радвам. Искрено ме разсмиват и ми оправят настроението, когато се случи да имам лош ден. 

Но за всеки случай реших да проверя - аз момиче ли съм?
Момчетата харесват футбол, нали?
Щом аз също обичам футбол, това означава ли, че съм момче?? O_O 

За да се успокоя, аз, като един бъдещ филолог/педагог, щателно претърсих всички определения в книги, тълковни речници, че чак и в добрата стара Уикипедия, на тема:


Какво всъщност значи 
"да бъдеш момиче"?

Общо взето думата "момиче" има следното тълкувание:



момѝче 
(мн. ч. момѝчета) ср.р.


1. Дете от женски пол. 

2. Девойка. 

Никъде не видях, че да си момиче означава "обсебена от външния си вид патицоподобна, която мрази всичко, що противоположния пол харесват, обича шопинга и клюките, както и социалния живот".  [[Да не ми се обиди някой... подобно определение ми беше наложено на мен и аз само перефразирам.]]
Та, нека се самоанализирам - Аз съм човешко същество от женски пол.
Следователно... Аз съм момиче.
Момиче.
. . .?!
mind=blown
ОМГ. НО КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА?!

ШОК И УЖАС! :x
*   *   *
Не целя да драматизирам, нито пък да търся внимание чрез този пост. 
Написах го поради убеждението ми, че има момичета като мен, които биват подигравани, заради нещата, които обичат, а това не е правилно.

Аз се обичам такава каквато съм и съм горда от това!
Драганка да го д*ха.

SHARE 17 comments

Add your comment

  1. Хаха, пропуснала си това, което на мен ми казват - как може да си момиче, щом не обичаш да ходиш по магазините, хаха, умрях си, спокойно, разбирам те много добре... и да, момичета сме :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То това си е за съвсееееем различен пост... даже за цяла книга! :D Ама и аз хич не обичам да ходя по магазините. :D

      Изтриване
  2. Вкусовите предпочитания зависят от интелектуалното ниво на човека. Не трябва да те притесняват хора, за които единственото забавление в живота са клюките, шопинга и купоните, още по-малко тези, които не приемат различията в хората и си мислят, че всички трябва да са еднакви. WTF. Напълно разбирам написаното от теб и те подкрепям. (hugs)

    ОтговорИзтриване
  3. Ако беше като повечето момичета-КИФЛИ,щях да се срамувам от теб.Гордея се с твоите разностранни интереси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То не ти, ама аз самата щях да се срамувам от себе си. :D

      Изтриване
  4. Последното е написано от МАМА.

    ОтговорИзтриване
  5. Постът ти много ме разсмя. Но покрай смешките идва и истината. Dude, разбирам те напълно - с моята информатика и скараност с модата и "контенето" и аз понякога се чудя момиче ли съм... :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, да си основем клуб, а? :D
      А пък аз днес имах изпит по Психология на детското развитие и ми се падна въпрос за Половите роли, та изписах немалко по въпроса за стереотипите и как от най-ранна възраст ни втълпяват точно определена роля в социалното общество според пола ни. :D

      Изтриване
  6. Но и твоето мнение е доста клиширано, а и когато изпадаш в обяснителен режим явно все пак имаш проблем с неприемането.
    Някои обичат да пазаруват, други да четат. Някои са умни, други не толкова. Къде е проблема?" Парадирането" с едното или с другото е доста банално.
    На края по-стойностен човек може да се окаже момичето "кифла" пред тази прочела ...(всеки да попълни както сметне за добре) ..или обратното...няма никакво значение.

    Нели Петкова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В никакъв случай не твърдя, че хора с еди-какви си интереси са по стойностни, нито пък парадирам и се смятам за нещо повече от другите. Тук става въпрос за липсата на толерантност и уважение на личностните предпочитания. Например, ако аз не харесвам определено нещо, то това не значи, че трябва да се присмивам на всеки, на когото му харесва съответното нещо. Уважавам избора на въпросния човек и го приемам. :)

      Изтриване
  7. Ееее страшен пост хаха разби ме, смея се с глас и то защото просто сменям името с моето и все едно поста е излязъл от мен :D
    Много си готина и определено не ти трябва да си "момиче" аз се гордея с това, че не съм :) Вдъхнови ме, може и аз да се опитам да избистря моето виждане за "момичетата: хаха :) Браво!

    ОтговорИзтриване
  8. ахахахахах
    голяма си сладурана, искам да те изям
    дори и да гледаш футбол. и една от най-добрите ми приятелки гледа и постоянно говори за това I JUST DONT GET YOU PEOPLE

    и третата точка!!!!!!!!!!!! толкова добре те разбирам. ТОЛКОВА ДОБРЕ. :(

    ОтговорИзтриване
  9. Доста време си отделила така или иначе в глупости, написвайки този пост ... А другите момичета, които казваш, че се опитваш да вдъхновиш или мотивираш, ако са достатъчно интелигентни, ще узреят и сами, ако не са, не си струва усилията...

    ОтговорИзтриване
  10. На мен пък ми хареса публикацията,като цяло ми харесва стила ти за писане!На доста моменти се разсмях,но публикацията ти е доста смислена!
    Аз не харесвам футбол,но пък за другите неща те подкрепям!За това се разбирам и по-добре с момчета..

    ОтговорИзтриване

© Bludger Queen · THEME BY WATDESIGNEXPRESS